Titel: Ihjälspådd get.

Meddelare: Änka Anna Öhman  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Farfar min var från Själevad. Han for ofta upp till Åsele och köpte upp skinn och fågel vid marknaderna. En gång var där en lapp, som nödvändigt ville ha ett kvarter brännvin av honom. Fick han det, så skulle han istället lära farfar spå. Lappen fick brännvinet, och så lärde han farfar, huru han skulle göra. Inte satt han något värde på det där, men en gång blev han elak på en get, och då flög det i honom, att han skulle pröva lappens konst. Inte förr hade han uttalat de där orden, så stjälpte geten överända och strök med. -Då gjorde han ett förbund med sin Gud, att han inte mera skulle säga de där orden. Detta talade farfar själv om, så att jag hörde det, och han hade tårar i ögonen.